De wort, die bij whisky meestal gemaakt is van gemoute gerst en die veel weg heeft van bier, maar dan zonder hop, heeft een alcoholpercentage van tussen de 8% en 12%. Deze wordt in de ketel gepompt waarna de kop op het ketelhuis wordt geplaatst en er druk wordt opgebouwd.
Als het mengsel een temperatuur van ca. 68 graden Celcius. heeft bereikt worden de lichtste alcoholen verdampt. Deze worden door de koeler (refractor) geleid die op haar beurt met koud water wordt gekoeld. De alcohol reageert hierop door van gas naar vloeibaar te veranderen en wordt opgevangen in een reservoir.
Deze alcohol (de head), die we niet kunnen drinken en zelfs giftig is en sterk naar spiritus ruikt, moet apart worden gehouden van de hoofdloop (the heart).
Echter, bij het maken van whisky wordt de “head” meestal niet apart gehouden. Dat gebeurt pas bij de tweede stook. Hetzelfde geldt ook voor de naloop (de tail), die voornamelijk bestaat uit foezels en andere stoffen waarin de zwaardere delen van de wort zitten. Deze worden doorgaans maar 2 keer meegenomen en daarna uit de ketel verwijderd.
Na de eerste keer stoken zit het alcoholpercentage grofweg tussen de 25% en 28%.
Bij de tweede stook wordt dit mengsel doorgestookt tot 69%, waarna het in een verzamelvat wordt opgevangen. Als er voldoende alcohol gestookt is (bijv.180,200 of 220 liter) gaat deze in door ons geselecteerde vaten.
Deze worden voortdurend gecontroleerd op kwaliteit. Gedurende de 3 jaren en 1 dag wordt de whisky-in wording nog 2 maal overgedaan in een ander vat om de complexiteit te verhogen. Na deze periode is het misschien wenselijk de rijpingstijd nog wat te verlengen. Niet elk vat geeft dezelfde smaak af en andere factoren als temperatuur spelen immers ook een belangrijke rol. Ook verdwijnt er elk jaar een deel van de inhoud van het vat, het “Angels Share” genoemd. In Nederland is dat gemiddeld 2% per jaar. Het meten gebeurt door het vat te wegen!
Als de whisky op smaak is wordt er water aan toegevoegd zodat er een whisky ontstaat van 43%. Dit is een zorgvuldig proces waarbij zowel de temperatuur van de whisky als dat van het water gelijk moet zijn omdat er anders een kans is dat de vloeistof blind slaat.