Het eerste vat is een ex-Bourbon vat, het tweede een Sherry PX-vat en het derde een nieuw vat uit Frankrijk gemaakt van Amerikaans eiken.
Samen vormen ze de eerste badge/charge van 1000 flessen waarbij oude Friese gerstrassen zijn gebruikt.

En tussendoor experimenteren we met gerookte (peated) gerst; we hebben hiervoor zeewier gebruikt dat we gejut hebben langs de Waddenkust, tussen Paesens Moddergat en Wierum. Na droging hebben we hiermee een partij gemoute gerst gerookt en deze gestookt. De rooklucht en smaak is subtiel maar toch duidelijk aanwezig. Medio december 2021 is er een Bourbonvat( no.7) van 200 liter mee afgevuld.

Tevens vulden we in september en oktober een viertal nieuwe eikenhouten vaatjes af van elk 110 liter. De structuur van Frans eikenhout is dichter dan dat van Amerikaans eiken. Het duurt dus langer eer er smaken aan het vat onttrokken worden maar deze zijn verfijnder en kruidiger. Omdat de vaten een stuk kleiner zijn gaat de smaakafgifte daarentegen veel sneller.

Daarna volgde no.8: een Oloroso Sherryvat van maar liefst 530 liter!

Hoewel het vat 50 jaar oud is zijn hier tot voor kort Palomino druiven in verwerkt.Deze sherry kenmerkt zich vaak door warme aroma’s die krachtig zijn. De smaak is nootachtig en soms komen truffels en leer op de voorgrond en soms tabak.Het vat is in augustus 2021 afgevuld, bijna een maand later (26/09/2021) gevolgd door een dubbelganger van dezelfde soort: Oloroso Sherry ook van 530 liter! De spirit in de vaten zijn bijna een jaar oud en ontwikkelen een bijzondere aangenaam profiel, in zowel de neus als in de mond.

Om gelijke tred te houden met de eerste batches, 3 verschillende vaten voor de Oerfrysk-whisky, vulden we op in september 2021 een Bourbonvat van Woodford (no.10). Het is van licht eiken gemaakt, de smaak ervan is krachtig en bevat natuurlijke suikers.

Als tweede Bourbonvat werd een Old Forester (no.11) afgevuld, ook in september 2021. Kenmerken van deze whiskey zijn ondermeer het aroma van oranjebloesems, ceder en roggebrood, de smaak van zoete karamel, ahornsiroop en dennenhars. De afdronk is die van sappige sinaasappels en kruidige eik.